Gastronomija
Gastronomija
Gastronomija
Gastronomija
Gastronomija
Gastronomija
Gastronomija
Gastronomija

Gastronomija

Tradicionalna gastronomija otoka Paga sastoji se u pripremanju brojnih specijaliteta koji se temelje na laganoj hrani, ribi, povrću uz dodatak vrlo kvalitetnog maslinovog ulja sa dalmatinskim začinima kao što su ružmarin i lovorov list koji jelima daju izuzetan okus.

Zaštitni znakovi otoka su: čuveni paški sir, paška janjetina, sol i bijelo vino "žutica". Ljubitelji dobre hrane i kapljice ovdje će sigurno uživati a u to se možete osobno uvjeriti i probati neke od proizvoda u našoj ponudi. Od specijaliteta koje će Vam domaćini rado pripremiti i poslužiti prema Vašoj narudžbi izdvojiti ćemo samo neke: pršut, sir, riba na gradele, meso na žaru, bijelo vino, travaricu te povrće iz vlastitog vrta. Bogatstvo svih okusa i raznih mirisa uvijek će Vas vraćati na naš otok.

Paški sir

Ako ste bili u Dalmaciji i niste probali Paški sir to vam je kao da se u Veneciji niste provozali gondolom. To je jedan od najboljih sireva u Hrvatskoj, po nekima i u svijetu - slažu se znalci gastronomi, sladokusci i svi ljubitelji dobrog zalogaja. Sir je autohtoni hrvatski proizvod, ovjenčan brojnim svjetskim nagradama i priznanjima. Paški sir ima specifičnu i prepoznatljivu aromu. Najbolje prija sam, a pravi gurmanski doživljaj je kušati ga uz paški pršut i masline, domaći kruh, svježe ubrani paradajz iz našeg vrta te čašu umjereno hladnog, bijelog vina.

Paška janjetina

Paška janjetina specifičnog je okusa mesa zbog ambijenta u kojem živi i u kojem se hrani autohtona paška ovca. To je krš, goli kamenjar na kojem rastu kadulja, slavulja, škrta sitna trava posuta posolicom koju nanose česte zimske bure. Pripremljena tradicionalno na "lešo" (kuhana), pod pekom ili na ražnju vrhunski je specijalitet kojeg svakako morate probati.

Pršut

Pršut se proizvodi na tradicionalan način, a domaćoj proizvodnji se koriste samo 4 komponente: morska sol, velebitska bura, hladni dim i ručni rad. Tradicionalna receptura, a naročito sušenje na velebitskoj buri koja u sebi nosi aromu dalmatinskog raslinja, daje pršutu jedinstven okus i miris.

Paška žutica

Paška žutica je bijelo suho vino zlatno žute boje, autohtonih paških sorti. Na otoku Pagu od davnine se je proizvodilo bijelo vino od nekoliko sorata koje je zbog svojih svojstava dobilo ime "Paška žutica" a glavna sorta za proizvodnju žutice bila je autohtona sorta Gegić.